vml. Kantoor PTT Den Haag - Succesvol getransformeerd naar een hotel van wereldklasse

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Over dit toch wat markante gebouw is helaas heel erg weinig informatie te vinden : ik kom vaak tegen dat dit gebouw het hoofdkantoor is geweest van de directie van de PTT. Dat klopt echter niet; dat gebouw staat op de Kortenaerkade nummer 11, terwijl dit gebouw op de kruising staat van de Zeestraat met het Scheveningse Veer. Het scheelt maar een paar honderd meter, maar toch.....

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Hoewel het gebouw uit één geheel bestaat, is het deel op de foto er later, rond 1951, bijgetrokken bij het oorspronkelijke gebouw. Oorspronkelijk bestond het gebouw alleen uit het deel waarin het glazen trappenhuis was opgenomen; opgetrokken in ongeveer 1948. In het midden van de foto is het monumentale toegangshek nog net zichtbaar; dit komt uit op de binnenplaats. Op de volgende link ziet u het oorspronkelijke gebouw : http://www.hpdetijd.nl/wp-content/uploads/2015/12/Oude-gebouw-van-de-PTT-1951.jpg

PTT Den Haag

PTT Den Haag

In het najaar van 2006 ben ik hier binnen geweest om het pand te fotograferen. Het was toen al grotendeels leeggehaald, om getransformeerd te worden tot een Hilton hotel. Hier sta ik in de bovenste ruimte met riant uitzicht op de Heilige Jacobus-kerk aan de Parkstraat.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Het PTT-gebouw werd volledig gestript, alleen het casco, de kelder en het betonskelet bleven staan. Dit vormde uiteindelijk de basis, waarmee de architect aan de slag ging om er een Hilton hotel van te realiseren. Uit de zeer summiere informatie die ik heb kunnen vinden, kon ik (gelukkig) afleiden dat het prachtige plafond behouden is gebleven.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Het zal ongetwijfeld een flinke kluif zijn geweest om het gebouw van binnen 'leeg te halen'. Ik liep voornamelijk door lange, nauwe gangen, met aan weerszijden min of meer gestandariseerde ruimtes voor het kantoorpersoneel. Van dit gebouw is de toenmalige architect mij helaas onbekend; mocht u meer weten, dan hoor ik dat graag.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

De transformatie resulteerde uiteindelijk in een prachtig rode bakstenen gebouw, met 195 kamers en suites, ruime vergaderzalen, een balzaal, restaurant Pearl, bar SPARK met terras aan het water en bovenop het hotel 10 luxe appartementen.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Er is zelfs een complete daktuin met vijver aangelegd. De rode bakstenen gevel past perfect in het Haagse Mesdagkwartier. Het ontwerp voor de herbestemming van het pand is gemaakt door .PBV Architecten in samenwerking met .01-10 Architecten, architect Wolbrand van der Vis tekende voor het ontwerp. Overigens zijn duiven niet mijn meest geliefde dieren om tegen te komen tijdens mijn 'foto-safari' door een leegstaand gebouw : je hoort ze niet, je ziet ze niet, maar net als ik uiterst geconcentreerd door de zoeker van mijn camera sta te turen om de instellingen op orde te krijgen, vliegen ze opeens op. Mijn hart zit in mijn keel op zulke momenten.... Deze duif deed dat niet meer.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

De bouw van het Hilton Hotel ging overigens niet zonder slag of stoot. Op voorwaarde dat Panorama Mesdag (bijna de directe buurman) geen hinder van de bouw zou ondervinden, ging het akkoord met de bouw van deze faciliteiten ten behoeve van het Hilton Hotel. Maar waar zij al bang voor was, gebeurde: sinds het begin van de bouw kreeg het te maken met verzakkingen. Twee maal heeft het museum procedures in gang gezet om de bouw stil te leggen, zonder resultaat. Het zou (volgens de gemeente) binnen de regels en marges liggen.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Panorama Mesdag was het hier helemaal niet mee eens en stelde de gemeente aansprakelijk voor alle schade die zou voortkomen uit de bouw van de parkeerkelder. De gemeente liet een second opinion uitvoeren bij Corsmit Raadgevend ingenieursbureau die werd gedaan door prof. Jan Vamberski. Letterlijk noemt Cobouw, het dagblad voor de bouw, de palenwand voor de parkeergarage broddelwerk. Met de aanleg van de damwanden zijn zoveel fouten gemaakt, dat het museum wel degelijk enorm risico loopt.

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Uiteindelijk is het gekomen tot complete stillegging van het project en vele gangen naar de rechter. Met een boel verzekeringsgeld en aanpassingen is het, na jaren vertraging, toch voor beide partijen relatief goed afgelopen. Een uitspraak van de rechtbank kunt u hier teruglezen : https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBSGR:2009:BM1434

PTT Den Haag

PTT Den Haag

Op 4 maart 2012 is het hotel dan eindelijk officieel geopend door niemand minder dan Paul van Vliet; zangeres Do zorgde voor de muzikale omlijsting. Gasten konden na de opening voor het speciale tarief van 125 euro blijven overnachten. Hiervan ging 50 euro naar het Haagse Theater Pepijn, het theater waarin Paul van Vliet zijn carrière begon.