De sloop van de 'City-Kantoren' waar het ABP in gehuisvest was.

Nieuwegein

Nieuwegein

Nadat eerst in het westelijke deel van het centrum van Nieuwegein 156 woningen zijn gesloopt, verplaatste de slopershamer zich naar het oostelijke deel van het centrum. Daar stonden behalve appartementen ook het ABP-Gebouw, de bibliotheek, de kunstuitleen en de 'City-Kantoren'. Op maandag 26 november begon daar de sloop van de gebouwen die er net 20 jaar stonden. Op de foto uiterst links nog net de grote ramen van de bibliotheek, appartementen en achterin het ABP-Gebouw.

Nieuwegein

Nieuwegein

Links de appartementen, rechts de City-Kantoren met in het midden de ingang naar de ondergrondse parkeergarage.

Nieuwegein

Nieuwegein

De parkeergarage had een afgesloten gedeelte voor de bewoners van de appartementen. In het afgesloten deel stonden behalve dit autowrak van een Mini ook een halve zeilboot...

Nieuwegein

Nieuwegein

De City-Kantoren waren halverwege de jaren '70 gebouwd; een tijdperk waar toch wel wat aansprekende architectuur in voorkwam, zoals het structuralisme waarin de kubus-vorm regelmatig voorkwam, en het High-Tech, waarbij de constructie van het gebouw en de installatie's aan de buitenkant te zien zijn. Helaas hebben de ontwerpers van de City-Kantoren zich daar niets van aangetrokken : het gebouw was uiterst doelmatig van opzet en zeer sober.

Nieuwegein

Nieuwegein

Een blik op de achterkant van de appartementen. Beneden in het midden is een binnentuin voorzien; we kijken hier tegen de City-Kantoren aan.

Nieuwegein

Nieuwegein

Een blik in de structureel onder water staande parkeergarage. Deze zijde was gereserveerd voor personeel van de kantoren, achter het hek is het deel voor de bewoners.

Nieuwegein

Nieuwegein

Ook in de parkeergarage geen spannende zaken of andere frivoliteiten : rechttoe rechtaan, rijbanen en looppaden niet gescheiden en alles in een donkere kleur. Deze pijl sprong er dan wel weer een beetje uit.

Nieuwegein

Nieuwegein

Een achtergelaten winkelwagentje in de centrale hal.

Nieuwegein

Nieuwegein

De overdekte fietsenstalling, waar ik deze bureaustoel tegenkwam. Toch te groot en te zwaar om mee te nemen op de fiets?

Nieuwegein

Nieuwegein

Op een steenkoude winterochtend stond ik om 6 uur 's morgens op het dak om het takelen van de kenmerkende 'City-Kantoren'-borden te fotograferen. Het schuine dak links is van een advocatenkantoor, dat inmiddels ook al lang gesloopt is.

Nieuwegein

Nieuwegein

Hoewel de sloop van de woningen aan de westelijke zijde door Beelen Sloopwerken werd uitgevoerd, werd de opdracht tot sloop van de City-Kantoren gegund aan Bentvelzen & Jacobs sloopwerken uit Velsen, een sloper die vooral in de noordelijke helft van Nederland actief is. Duidelijk is de solide bouw van het kantoor te zien, de sloper had er een flinke kluif aan.