Aerofit Vianen was een ontwerp uit 1995 van Bureau Kroner uit Den Haag en is op 31 augustus 2003 deels afgebrand.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen was een ontwerp uit 1995 van Bureau Kroner uit Den Haag. Het oorspronkelijke plan voorzag in vier squashbanen, twee danszalen en een fitnesszaal.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Aan het begin van de avond op zondag 31 augustus 2003 brak er aan de zijkant van het gebouw brand uit, die behalve het aangrenzende sportcentrum Helsdingen, ook Aerofit Vianen / Capital Sports grotendeels in de as legde. Er werden twee mannen aangehouden op verdenking van brandstichting. Honderden sporters, verenigingen en scholen in Vianen en omgeving zijn ernstig gedupeerd door de brand. Op Youtube heb ik een opname gevonden van het radioverkeer van de brandweer; klikt u op de volgende link : https://www.youtube.com/watch?v=jQZU1Za9ynY

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Twee sporthallen, een groot fitnesscentrum, de machineruimte van een overdekt zwembad en een restaurantcomplex vielen aan de vlammen ten prooi. De brandweer, van vijf korpsen uit Vianen en omliggende gemeenten, kon het zwembad zelf voor het vuur behouden. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Toen de brand omstreeks kwart over zes gisteravond uitbrak was het complex al gesloten. Enige tijd heerste bij de brandweer de vrees voor ontploffingsgevaar, omdat in de kelder een hoeveelheid chemicaliën als chloor en zoutzuur voor de waterbehandeling was opgeslagen. De brandweer richtte alle inspanning mede daarom op het sparen van het zwembad.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

De brand trok een grote publieke belangstelling. Aan het begin van de avond omgaven enkele duizenden toeschouwers het toen nog fel brandende en rokende complex aan het Slijk. Omstreeks half tien was het vuur onder controle.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

De schade moet volgens wethouder Van der Bruggen zeker op vijf tot tien miljoen euro worden geraamd. Vorig jaar nog investeerde de gemeente een miljoen euro in het complex. De sporthal werd in tweeën gesplitst om ruimte te maken voor leerlingen van een nieuwe opleiding voor voortgezet onderwijs, het Noorderlicht-college.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Burgemeester Koreman: ,,Behalve sportverenigingen zijn alle scholen gedupeerd. Het zwembad zal voorlopig ook buiten gebruik zijn. We hebben nog een andere sporthal, maar daar kunnen we lang niet allen onderdak bieden. Volgens wethouder Van der Bruggen zal het zeker anderhalf jaar duren voordat het sportcomplex weer kan worden gebruikt. In het totale complex zijn zeker dertig mensen werkzaam.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

De brand is vermoedelijk aangestoken. Twee mannen zouden brand hebben gesticht in vuilcontainers in een daarvoor bestemde ruimte. Een omwonende of passant zou hen hebben gezien en zijn gevolgd. De politie kon hen kort daarop aanhouden. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al door het dak. Het vuur sloeg over naar het aangrenzende fitnesscentrum en de sporthallen. De stalen dakconstructie begaf het onder de hitte.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Na de brand volgde er een jarenlang juridisch gesteggel tussen de gemeente Vianen en de eigenaar van het pand, Capital Sports. Het pand bleef zo jarenlang half dichtgetimmerd staan en werd het mikpunt van vandalisme. De gemeente Vianen wilde het hele gebied herontwikkelen, maar in 2008 bleek dat de Gewone Dwergvleermuis in het gebouw huisde.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

De gemeente Vianen vroeg daarop een ontheffingsaanvraag aan, op basis van de Flora- en Faunawet. De plannen voor de herontwikkeling van het gebied vindt u via de volgende link : http://geo.vianen.nl/ruimtelijkeplannen/NL.IMRO.0620.bp0003-vg01/t_NL.IMRO.0620.bp0003-vg01.pdf

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Uit het rapport : 'Op 18 maart 2009 heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontheffing verleend van artikel 11 van de Flora- en faunawet genoemde verbodsbepalingen ten aanzien van het beschadigen, vernielen of verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis. Na het verlenen van deze ontheffing is het bedoelde sportcomplex gesloopt, waarbij de zorgplicht op grond van artikel 2 Flora– en faunawet in acht is genomen.'

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Aan het eind van dat jaar is het complex eindelijk gesloopt en werd een stevig hoofdpijn-dossier van de gemeente Vianen hiermee afgesloten.

Aerofit Vianen

Aerofit Vianen

Enkele maanden na de brand reed ik toevallig voorbij, en besloot even een kijkje te nemen. En ja, als er dan een zijdeurtje op een kiertje staat, ben ik gauw binnen. Deze foto's zijn genomen met een Panasonic DMC-FZ20, mijn eerste 'serieuzere' camera. (in die tijd...)